IR ogrevanje

Ali je infrardeče ogrevanje varno?

Ogrevanje ki je primerno za 21. stoletje

IR oziroma po slovensko infrardeče sevanje ali infrardeča svetloba. Gre za sevanje ki je nevidno za čoveško oko saj gre za elektromagnetno valovanje, ki ima daljšo valovno dolžino kot vidna svetloba.

Infrardečemu sevanju rečemo tudi toplotno sevanje. Oddaja ga vsako telo ki ima temparaturo višjo od 0 K (- 273 C).

Običajni ogrevalni sistemi kot so na primer peči na drva, pelete, plin, kurilno olje ali pa toplotne črpalke delujejo na principu konvekcijske toplote. Konvekcijska toplota deluje po principu segrevanja zraka in le ta postopno segreva tudi ostale predmete v prostoru.

Pri tem načinu ogrevanja se pojavi neenakomerna porazdeljenost toplote po prostoru. Hladen zrak se zadržuje pri tleh, topel pa se povzdigne in se zadržuje pod stropom.

S takim ogrevanjem dosežemo občutek toplote šele takrat, ko se segreje ves zrak v prostoru, kar lahko traja zelo dolgo časa.

IR paneli po drugi strani za ogrevanje ne uporabljajo direktne toplote, pač pa električno energijo pretvarjajo v infrardeče valovanje. Gre za povsem naraven proces, ki ga občutimo enako, kot če bi stali na prijetnem spomladanskem soncu,  s to razliko da sonce oddaja še druga elektromagnetna valovanja, od katerih so nekatera škodljiva.

IR valovanje segreva stene in opremo v prostoru, kjer se toplota kopiči in se enakomerno oddaja nazaj v prostor. Prav tako se v takem prostoru zdi za 2 do 3 stopinje topleje, kar pomeni, da lahko termostate nastavimo na manj, pa vseeno dosežemo podoben občutek.

Kaj pa IR paneli v resnici pomenijo za naše zdravje?

Mednarodna komisija za varstvo pred neionizirajočimi sevanji (ICNIRP) je potrdila, da IR-C sevanje v območju 3-1000µ ne predstavlja nobene praktične nevarnosti za zdravje.

Sevanje IR panelov je za človeka povsem naravno in varno, saj je naša koža ustvarjena za absorpcijo sončnega infrardečega sevanja, ki nas ogreje in nam poživi imunski sistem. Tehnologija se zato poleg ogrevanja uporablja še v medicinske, terapevtske in druge namene.

Sevanje IR panelov je za človeka povsem naravno in varno, saj je naša koža ustvarjena za absorpcijo sončnega infrardečega sevanja.

IR_valovi_žarki_pametnahisa_si

Primeri uporabi IR ogrevanja v vsakodnevnem živlenju:

Inkubatorji

Dr. Martin A Couney je leta 1896 odkril infrardeče sevanje v začetku 19. Stoletja in pričel z predstavljanjem inkubatorjev na sejmih. Inkubatorji z infrardečim sevanjem odlično ohranjajo toploto dojenčka. Ta ista tehnologijo se uporabljla še danes v inkubatorjih.

Infra savna

Infrardeče sevanje izkoriščamo tudi v savni, kjer se s pomočjo grelca dvigne naša bazična temperatura, kar povzroči razstrupljanje telesa na celični ravni. S tem se krepi naš imunski sistem, naši biokemični procesi pa začnejo potekati bolje.

Zdravljenje poškodb

Ker infrardeče sevanje prodre globoko v kožo, kosti in mišice, s tem pospešuje cirkulaciijo krvi v organih in pospešuej regeneracijo le teh. Bolečina mine hitreje pri tem pa se vnetja pospešeno zdravijo. Ta način zdravljenja dane uporabljajo v medicin, zobozdratvstvu in veterini.

Boljši zrak za alergike in astmatike

Pri klasičnem ogrevanju nastajajo temparaturna nihanja v samem prostoru in s tem ustvarjajo suh zrak in povzročajo dvigovanje prahu v prostoru. Optimalna vlažnost v prostoru se zmanšuje in s tem otežuje dihanje alergikom in astmatikom. Pri ogrevanju IR žarki pa se vlažnost ohranja in ne dviguje prahu v prostoru. IR ogrevanje segreva stene in jih pri tem suši in preprečuje preveliko vlažnost v samih stenah.

Konvekcijsko ogrevanje

IR ogrevanje

Kaj pa ostali pomisleki, povezani z uporabo IR panelov?

Ali se lahko opečemo na IR panelu?

IR paneli se segrejejo na temperaturo med 85 in 95° C. Vendar se za to temperaturo ne skriva veliko energije. IR paneli je imajo manj kot 0,1 W/cm2, kar je dovolj, da površino dojamemo kot vročo, ni pa dovolj, da bi nas opeklo, saj je naša koža sposobna tako količino energije absorbirati in porazdeliti. Za primerjavo: posoda, v kateri vre voda, ima 30W/cm2 energije in zato lahko takoj povzroči opekline.

Ali je IR panel varno pustiti prižgano čez noč?

Ob ustrezni montaži je IR panel povsem varen. Seveda lahko pustimo prižgano čez noč.

Ali IR panel lahko povzroči glavobol?

Nikakor. Simptom kot je glavobol se pojavi zaradi pregrevanja telesa. Pomembna je pravilna regulacija temperature IR panela. Ponoči med 16 in 17 C. Podnevi pa nastavimo temparaturo med 18 in 20 C.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja