Keramični Žar Kamado - Klarstein | PRINCESIZE

Torej, vaš sosed si je kupil enega od tistih čudnih žarov v obliki jajc…
Seveda izgledajo čudno, vendar pravi, da je to naslednja najboljša stvar. Toda kaj je tisto, zaradi česar je ta vrsta žara tako posebna in je povzročila velik porast na globalnem trgu? Oglejmo si keramični žar kamado skupaj s tem, kar morate vedeti, preden se odločite za nakup.

Zgodovina

Kamado ali keramični žari so tradicionalno v obliki jajc in imajo zunanjo lupino, izdelano iz ognjevarne keramike. Ta zasnova pomaga pri zadrževanju dima in toplote ter kuhanje živil v notranjosti hitreje in enakomerneje kot večina drugih oblik žara. Ta vrsta kuhanja se uporablja na Japonskem in po svetu že stotine, če ne celo tisoč let.

 

Koncept so iz Japonske prinesli ameriški vojaki po W.W. 2, ko so opazovali Japonce z napravo, imenovano “mushikamado”, za kuhanje riža. Ta preprost glineni lonec v obliki jajca se je spremenil v stroj za peko na žaru in se sčasoma udomačil v Ameriki.

Kako deluje keramični žar kamado?

Današnji keramični žar je po zasnovi le nekoliko drugačen od tistih, ki so jih pred več sto leti uporabljali na Japonskem. Zgornja in spodnja lupina sta izdelani iz keramike. Na dnu je posoda ali kurišče, namenjeno držanju vročega goriva. Kovinske rešetke so nameščene tako, da so obešene nad virom toplote. Kot lahko vidite na tej sliki, je na dnu žara sesalni odtok, na vrhu pa odvod toplote. Keramični vrh mora imeti neko obliko tesnila, ki pomaga pri tesnjenju dima in toplote.

 

Z uravnavanjem temperature lahko hitro skuhate popoln kolač, medtem ko lahko “pečete” zelenjave. Lahko pa znižate temperaturo in počasi skuhate najbolj neverjetno pečenko. Edina omejitev pri kuhanju na keramičnem žaru je vaša domišljija.

Kakšne so prednosti keramičnega žara kamado?

Keramični žari imajo številne prednosti v primerjavi s standardnimi plinskimi žari ali žari na oglje. Glavne razlike so vzdržljivost, vsestranskost, hitri čas segrevanja in preprostost uporabe.

Vzdržljivost

Glede na dejstvo, da so najboljši keramični žari iz debele plasti keramike in so precej težki, imajo zelo dolgo življensko dobo. Keramika ni nagnjena k rje ali skoraj nobeni drugi obliki razgradnje. Če je pravilno izdelana, se lahko dober keramični žar segreje do 1000 °C, ne da bi pri tem prišlo do kakršnih koli poškodb. Uporabljajo se lahko tudi v skoraj vsakem vremenu, saj ti žari dobro zadržujejo toploto.

Vsestranskost

Kakovosten keramični žar mora doseči temperature od 100 °C do približno 400° C. Zaradi tega temparaturnega razpona je ta vrsta žara kot nalašč za kuhanje neverjetno široke palete živil z uporabo različnih oblik kuhanja, kot so praženje, pečenje in drugo.

Hitrejši časi ogrevanja

Ena največjih pritožb žarov na oglje je čas, ki ga lahko porabijo, da dosežejo delavnotemperaturo kuhanja. Pogosto je to od 20 do 45 minut ali dlje, odvisno od velikosti žara, vrste oglja, velikosti briketov in prevladujočega vremena. Povprečni čas ogrevanja keramičnega žara je le 12 minut. Zaradi česar so veliko boljša izbira za tiste, ki želijo v naglici kuhati.

Preprostost uporabe

Nihče ne želi zelo zapletenega žara, za katerega je potrebno več časa, da ugotovi, kako ga sploh uporabljati. S kamado ali keramičnim žarom kamado lahko, ko prižgete ogenj in nastavite zračnike, hrano praktično pustite kuhati, dokler ni gotova. Ko je nastavljen za kuhanje pri najnižjih temperaturah, lahko keramični žar kuha, če so odprtine pravilno nastavljene, do 12 ur, brez potrebe po dolivanju goriva. Popolnoma preprosto.

Primer keramičnega žara kamado iz naše ponudbe: