Razno

Vrtna pergola ali vrtni paviljon – katera je prava za vas?

razlika med vrtnim paviljonom in pergolo pametnahiša

Vrtna pergola ali vrtni paviljon - katera je prava za vas?

Razmišljate o izboljšavi svojega dvorišča z vrtnim paviljonom ali vrtno pergolo?  Večina ljudi ne ve, kaj bi naredili s svojim dvoriščem. Nekateri zgradijo prostor za žar in ga po nekaj letih snamejo ali ga pa preprosto ne uporabljajo. Drugi spremenijo del dvorišča v vrt, vendar ga lahko čez nekaj časa tudi zanemarijo. Nekateri ljudje raje spreminjajo videz svojih dvorišč, kar je lahko dražji podvig, kot se sprva zdi.

Če želite na svojem dvorišču nekaj bolj trajnega, si omislite paviljon ali pergolo. To vašemu dvorišču ne bo dodalo le pridiha edinstvenosti, vendar tudi nov prostor za sproščanje z družino ali prijatelji. Vprašanje je pa le v tem, ali bi vam bolj ustrezala vrtna pergola ali vrtni paviljon – kar je točno to, kar vam bomo poskusili razjasniti v nadaljevanju članka.

Vrtna pergola

Pergola ima odprto streho, ki vam omogoča, da vidite večplastne tramove in letve na zgornjem delu strehe. Običajno je lesne konstrukcije (čeprav jih je mogoče izdelati z drugimi materiali, kot sta aluminij ali PVC), in vam zagotovi nekaj sence in vašemu dvorišču doda kar nekaj očarljivih polepšav. Vendar vas brez strehe ne bo ščitila pred vremenskimi vplivi, kot so veter, dež ali močno sonce.
razlike med vrtnim paviljon in pergolo
Vrtna pergola razširi vaš zunanji prostor in ponuja različne možnosti oblikovanja, ki jih je mogoče prilagoditi tudi z skromnim proračun. Če iščete način, kako ustvariti zunanjo oazo, ki ponuja energijo in mir, je lahko pergola popolna izboljšava vašega dvorišča oz. terase.

Glavna razlika med pergolo in paviljonom je, da je pergola ponavadi končne oz. fiksne konstrukcije, kar pomeni, da se je ne bo dalo na hitro pospraviti in shraniti za nadaljno uporabo.

Vrtni paviljon

Tako kot pergole lahko zunanji paviljoni zdržijo več let. S paviljonom se lahko postarate in ga obravnavate kot prostor nostalgije. Ker niso pritrjeni na dom, jih lahko obdržite tudi med prenavljanjem doma ali selitvijo. Paviljoni lahko prenesejo vse vremenske razmere. Naj bo to vročina, hladno vreme, dež ali veter; vaš paviljon bo ostal stabilen. Sproti lahko celo spreminjate postavitev in materiale paviljona, da bo ustrezal vašem spreminjajočem okusu.
Za razliko od vašega vrta paviljoni ne potrebujejo pogostega čiščenja. Dobro načrtovan paviljon vas lahko reši opravil pri čiščenju in vzdrževanju. Vzdrževanje paviljona se lahko izvede le enkrat ali dvakrat letno, odvisno od vremena oz. letnega časa. Če želite prispevati svoj delež pri ohranjanju okolja, lahko uporabite tudi reciklirane in predelane materiale. Vaš paviljon ne bo le lep, ampak bo tudi deloval na svoj, edinstven način.

Zaključne misli

Čeprav imata ti dve strukturi veliko fizičnih razlik je konec koncev le del celotnega okoliškega oblikovanja in je pomembno, da se vse dobro ujema. Verjamemo tudi, da je pomembno, da je tudi struktura videti, kot da je namenjena, da stoji na mestu, kamor ste jo postavili – ne pa, da je bila na tvojem dvorišču odložena kot naknadna misel. Vse te podrobnosti gredo v miselni proces dodajanja pergole ali paviljona v vaš zunanji življenjski prostor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja