Vrtna kurišča

Kaj so brezdimna vrtna kurišča?

Kaj so brezdimna vrtna kurišča?

Ste izbirali novo vrtno kurišče in ponesreči zasledili za brezdimna vrtna kurišča? To je težka izbira, saj mnogi ljudje morda ne verjamejo, da takšna kurišča sploh delujejo.

Zaradi svoje edinstvene zasnove in mehanizma zgorevanja, ki ima posledično visokotemperaturno moč, brezdimno kurišče deluje zelo dobro pri zmanjševanju količine dima in vonjav, ki jih normalni proizvajajo. Vendar ne pozabite, da nobeno kurišče ni nikoli 100% brez dima.

Podrobneje se poglobimo v temo brezdimnih vrtnih kurišč in odkrijmo, kako delujejo in kaj to pomeni ne le za odvod dima, ampak tudi za toploto, kuhanje in varnost na vašem dvorišču.

Ali brezdimna kurišča res delujejo?

Da. Zgorevalni mehanizem in visokotemperaturna moč naredijo takšna kurišča zelo učinkovita in skoraj brezdimna.

V primerjavi z običajnimi tipi dobite večjo toplotno moč iz enake količine goriva (v tem primeru lesa). Sistem, ki je narejen iz dveh plasti na brezdimnem vrtnem kurišču pomaga tudi pri maksimiranju toplotne učinkovitosti – popoln grelni stroj in vir toplote za kuhanje na odprtem ognju na vašem dvorišču.

Čeprav ogenj temelji na izgorevanju lesa, je zaradi kakovosti goriva in zasnove kurišče brezdimno. Emisija dima je minimalna, saj ogenj gori do popolnega nabiranja pepela na zbirnem pladnju, ki je že nameščen v samem kurišču. Po kurjenju ne boste smrdeli po ognju, čiščenje bo pa bistveno lažje.

Ne glede na to, ali si grejete roke v mrzli zimski noči ali pečete nekaj zrezkov na žaru na vašem dvorišču lahko z gotovostjo trdimo, da brezdimno vrtno kurišče dejansko deluje.

Kako brezdimna kurišča delujejo?

Znanost za brezdimnim ognjiščem je genialna. Temelji na ideji “ognjenega trikotnika”. Po mnenju proizvajalcev brezdimnih ognjišč dobri ogenj združuje tri elemente: zadostno količino kisika, dovolj toplote in kakovostno gorivo. Ko je dosežen ta trio, lahko ogenj proizvede dovolj toplote, da postane brezdimen.

Ko prižgete gorivo (najboljši za to je les z nizko vlažnostjo), je normalno, da se kadi. Toda to se zgodi le na začetku. Po približno 10 – 20 minutah gorenja se gorljivi material s sekundarnim zgorevanjem pretvori v toplotno energijo.

Zasnova ima edinstven sistem pretoka zraka na dnu ognjišča. To zagotavlja dovolj kisika za primarno zgorevanje. Hkrati dvostenska konvekcija potegne zrak navzgor skozi stene in zažiga dim, ko izstopa iz ognjišča. To je sekundarno zgorevanje. Rezultat je ognjišče brez dima. Potem ko v brezdimno vrtno kurišče naložimo drva ali lesne pelete in jih zažgemo, se zrak okoli hlodov združi s toploto iz razširitvenega ognja, da povzroči primarno zgorevanje. Več o tem si slikovno lahko pogledate tu.

Ali brezdimna kurišča proizvedejo dovolj toplote?

Ko les gori, da segreje zrak med plastema kurišča, je prisotna močna toplotna moč. Ko segret zrak uhaja, se oddaja toplota, ki je odlična za hladne noči na vašem dvorišču ali v kampu.

Gorivo z nizko vlago, kot so lesni peleti in drva, gorijo hitreje in lahko proizvedejo toploto do 550 °C. Večina proizvajalcev je razvila svoje izdelke tako, da oddajajo kar nekaj toplote (dovolj, da celotno družino pogreje v mrzlem nočnem času). Tudi s skupino petih ljudi okoli kurišča ne bodite presenečeni, če se boste počasi od njega umikali zaradi previsoke vročine.

Ali lahko pečeš hrano na brezdimnem kurišču?

Seveda! To bi uničilo cel pomen vrtnega kurišča, če njegove toplote ne bi mogli izkoristiti za kuhanje.

Obstajajo kompaktni modeli, ki so lahki in prenosni, zaradi česar so kot nalašč za kampiranje, odpiranje prtljažnika in kresovanja na dvorišču. Torej, da, lahko uživate v brezdimnem ognju in ga hkrati tudi uporabljate za kuhanje svoje najljubše hrane.

Še za konec

Resno razmišljamo o zamenjavi našega običajnega ognjišča z brezdimnim – kot takrat, ko smo v preteklosti imeli prijatelje in družino, ki so sedeli okoli ognja – lahko že samo majhen sunek vetra nekomu v obraz odpihne velik šop dima. Brezdimna vrtna kurišča nam pričarajo ogenj brez slabih lastnosti, ki pridejo z njim, zato lahko uživamo v njegovi toplini brez kakršnihkoli pomislekov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja